Nils Dahlbeck hedras på Miljövänner För Kärnkraft:s årsmöte

Miljövänner För Kärnkraft:s årsmöte 1997 äger rum lördagen den 15 mars kl 13.00 i Kemihuset, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg.

Mötet inleds med att Dr Nils Dahlbeck tilldelas föreningens nyinstiftade miljöpris.

Nils Dahlbeck har, framför allt genom sina mångåriga radio- och TV-program, varit en enastående folkbildare som gjort kunskap om vår natur och miljö tillgänglig för den stora allmänheten. I dag tillhör naturprogrammen varje kanals standardrepertoar och drar mycket höga tittarsiffror.

Under åren 1936-51 fungerade Nils Dahlbeck som sekreterare och intendent i Svenska Naturskyddsföreningen vilken under denna tid var en aktad organisation som satte saklighet och vetenskapliga fakta i första rummet. Vi är alla Nils Dahlbeck stor tack skyldiga för hans insatser till fromma för energi och miljö.

Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna följer två föredrag av professorerna Imre Pázsit och Arnold Lundén:

Imre Pázsit: Indirekta fördelar av kärnenergi

Utvecklingen av kärnenergi har lett, förutom till energiproduktion, även till en lång rad andra tillämpningar inom bl a medicin, miljöteknik, datorteknik, processtyrning m.m. Dessa kan betecknas som indirekta fördelar. T ex i USA har bara den medicinska delen av dessa tillämpningar en total omsättning som är 5 ggr större än hela kärnkraftindustrins.

Exempel på indirekta tillämpningar är användning av neutroner från forskningsreaktorer för isotopproduktion, aktiveringsanalys, och under senare tid särskild dynamisk neutronradiografi för kartläggning av tvåfasflöde, förbränningsprocesser, transport av vatten och olja i mark mm. Föredraget kommer att beskriva flera av dessa metoder och tillämpningar.

Arnold Lundén: Kan vi avveckla koldioxiden från de fossila bränslena?

Konsumtionen av energi ökar snabbt i många länder. Världskonsumtionen steg med 33 % under perioden 1973-1993. Tack vare kärnkraften har de fossila bränslenas andel gått ned från 97% till 90% under perioden ifråga, men utsläppen av koldioxid ortsätter att öka.

Enligt den av FN tillsatta panelen IPCC måste man reducera utsläppen av koldioxid till 20 à 40 % av dagens för att hålla atmosfärens halt av koldioxid på dagens nivå. Mot den bakgrunden är det förståeligt att det finns förslag om att avskilja koldioxiden från rökgaserna och sedan deponera den ”på något sätt” så att den inte längre kan deltaga i kolets kretslopp.

För många länder är utvinningen av fossila bränslen helt dominerande för ekonomin. Vilka blir de sociala och politiska konsekvenserna av eventuella internationella överenskommelser att reducera användningen av fossila bränslen?

Media är välkomna att närvara vid prisutdelning och föredrag.