MFK hos Ungdomens nordiska råd

Av Nils Rudqvist
Helgen den 24-26 oktober var jag och Bengt Barkman (ordförande i MFK – miljövänner för kärnkraft, tillika föreningen där jag sitter som styrelseledamot) i Esbo, Finland. Vi var inbjudna av ungdomens nordiska råd (UNR) till att delta i en paneldebatt för att diskutera kärnkraften, framtidens energi och klimatfrågan. Andra deltagare i debatten var Fredrick Federley(riksdagsman för C), Käthe Sarparanta (kommunikationschef på Olkiluoto-3) och Jonas Biström (viceordförande i natur och miljö riksförening). Det var sagt att Heidi Hautala (riksdagsledamot för de gröna i Finland) också skulle komma men hon lämnade återbud.

Ungdomens nordiska råd hade ett energi- och klimattema i år därav paneldebatten. Tyvärr behandlade inte nästan någon resolution energifrågan men vissa frågor var ändå intressanta. En del var lite väl ideologiskt och naivt, såsom en resolution där författarna ville stoppa all tillverkning av militärt materiell. Den gick inte igenom dock, kanske var det också tur då mer erfarna politiker förmodligen har lättare att lyssna på unga om de ser att de har en verklighetsförankring. De flesta resolutionerna som behandlades hade dock med ett nordiskt samarbete att göra och handlade om allt från språkfenomen till ett militärt bevakningssamarbete.

Bengt var inbjuden till paneldebatten som var på fredagen men vi valde att stanna kvar hela helgen, vilket vi fick möjlighet till. Boende och mat stod UNR för så jag och Bengt rörde oss delvis runt på området och satt en del av tiden på själva mötet för politikerna. Vi hade inte rösträtt men yttranderätt. Själva debatten på fredagen var ganska standard. Jonas hade det dock lite tufft eftersom han var ensam på nejsidan. Fredrick var väldigt duktig och det är tydligt att han har erfarenhet av storpolitik. Käthe var också duktig och hon kom in med en del detaljfrågor som Jonas försökte om inte ljuga, så i alla fall sväva på sanningen om. Oftast var det den gamla vanliga visan, inget blev sagt och myter upprepades. Sådant är tråkigt då det aldrig leder till en konstruktiv diskussion. Jag försökte ge mig in i debatten gällande forskningsfrågan för alla kärnkraftmotståndare verkar tro att alla bokstavligen öser pengar över kärnkraftsforskning. Jag försökte berätta om forskningsförbjudet som varit men blev avbruten eftersom jag inte satt i panelen. Istället frågade jag om Jonas ville avveckla vattenkraften eftersom den dödar fler männiksor, och liv, än kärnkraften. Det fick jag inget svar på.

En annan intressant händelse var Tomas Ries (direktör för det utrikespolitiska institutet i Sverige). Han höll ett tal om nya faror och osäkerheter i framtiden i och med klimathotet. Pratade en del om hur vårt samhälle är uppbyggd och hur vi är beroende av resten av världen för att vår civilisation skall fortgå och fungera som den gör nu. Diskuterade känsliga punkter i vårt samhälle som kan vara extra känliga i och med att världspolitiken håller på att förändras. Ryssland blir starkare, kina är och blir en större ekonomisk stormakt. En del fokus låg på Ryssland och hur de fortfarande anser att det är ok med en militär påtryckning, även mot grannar i Europa. Jag fick också ett tillfälle att tala med honom en timme eller så under kvällen vilket var mycket intressant. Han är väldigt kunnig.

På lördagskvällen var det lite bastu och middag. Det slutade med att vi gick ut på stan med bla Fredrick Federley och några andra som var med och anordnade. Det var väldigt trevligt även om man blev lite trött på söndagen.

På söndagen åkte vi hem till Stockholm med nya erfarenheter och nya kontaker!

Kan ej kommentera.