Remissvar SKI M2004/3304/Mk

Förslag till avgifter och säkerhetsbelopp för 2005 till Kärnavfallsfonden

Remissvar från Miljövänner För Kärnkraft

Miljövänner För Kärnkraft har granskat de handlingar som Miljödepartementet tillsänt oss med brev betecknat M2004/3304/Mk rörande SKI:s förslag till avgifter och säkerhetsbelopp till Kärnavfallsfonden för 2005:

Såvitt Miljövänner För Kärnkraft kan se har SKI på ett korrekt sätt följt lagen (lag 1992:1537) om finansiering av framtida utgifter för använt kärnbränsle mm. I sitt sätt att räkna fram ett förslag till avgifter.

Miljövänner För Kärnkraft konstaterar dock på liknande sätt som Ola Karlsson, som ingett ett särskilt yttrande till SKI:s förslag, att beräkningen bygger på vissa orealistiska antagande, som resulterar i onödigt höga avgifter. Det kan därför finnas skäl att, liksom förra året, avvvakta Finansieringsutredningens (SOU 2003:128) slutbetänkande, innan man faktiskt tillämpar de höjningar som nu gällande lag (Lag 1992:1537) leder till.

Bland de orimligheter som Miljövänner För Kärnkraft funnit kan man nämna den blott 25-åriga livslängden, trots att ingen idag räknar med kortare livslängd än 40 år och de flesta realistisk räknar med väsentligt längre livslängd än så. Detta bör dock beaktas i Finansieringsutredningen (SOU 2003:128), varför vi avstår från närmare kommentarer i detta sammanhang.

Miljövänner För Kärnkraft vill också passa på tillfället att påpeka att liknande systen för finansiering av miljölfarligt avfall borde införas för en lång rad andra verksamheter och avfall. Exempelvis borde användning av tungmetaller och omhändertagande CO2, SOx och NOx från förbränning ha liknande system.

För Miljövänner För Kärnkraft

Mikael Ståldal
ordförande